Analisten verwachten dat Sif, SBM Offshore, CTP en ASR in 2025 een stevige koerssprong zullen maken. Vrijwel allemaal hebben ze deze beursfondsen een ‘koop’-advies gegeven en de koersdoelen liggen aanzienlijk hoger dan de huidige beurskoersen. Wat maakt deze aandelen zo geliefd onder analisten en wat is hun opwaarts potentieel?
1: Sif
Koersdoel: 19,30 euro, +57 procent
Een schone slaapster, zo werd Sif omschreven door analisten van ING toen ze het aandeel in september 2024 op hun lijst met meest koopwaardige aandelen zetten. Het aandeel lijkt na een decennium met zijwaarts bewegende koersen te zijn ingedommeld. Maar de maker van monopiles (funderingen voor windmolens op zee) is nu klaar om te ontwaken en de beloftes waar te maken.
Er wordt veel verwacht van de nieuwe fabriek op de Tweede Maasvlakte. In november 2024 rolde daar de eerste monopile van de nieuwe productielijn. CEO Fred van Beers sprak toen van "een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Sif". De nieuwe productiefaciliteit is noodzakelijk om in de toenemende vraag naar monopiles te voldoen. Sif verwacht dat er na 2027 een groot tekort aan funderingen zal ontstaan als gevolg van de enorme groei van het aantal windparken op de Noordzee, zoals in een eerdere VEB-analyse is omschreven.
Het orderboek van Sif is nu al goed gevuld. Het bedrijf heeft genoeg bestellingen om heel 2025 te draaien. Voor 2026 moet nog een aantal orders worden vastgelegd en dan kan het bedrijf ook volgend jaar op volle capaciteit produceren. Volgens ING is het “hoogst waarschijnlijk” dat de benodigde orders voor 2026 in de komende maanden worden binnengehaald.
De opgevoerde productie zorgt ervoor dat de winstgevendheid fors omhoog kan. Sif bevestigde in november vorig jaar de winstverwachtingen voor 2025 en 2026. Het ebitda-resultaat (winst voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen) moet stijgen naar 135 miljoen euro in 2025 en 160 miljoen euro in 2026, vergeleken met een ebitda-winst van circa 40 miljoen euro de afgelopen jaren.
Mocht Sif daadwerkelijk beginnen te leveren, dan oogt het bedrijf - bij een huidige beurswaarde van zo’n 370 miljoen euro - aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van de verwachte ebitda-winsten. ING noemt een sterke stijging van de ebitda-winst over de eerste helft van 2025 en het vastleggen van nieuwe orders voor 2026 als mogelijke “aanjagers” van een koersstijging.
2: SBM Offshore
Koersdoel: 23,80 euro, +36 procent
Het aandeel SBM Offshore is al tijden ondergewaardeerd. Althans, dat beweert het bedrijf zelf. De vorig jaar afgetreden topman Bruno Chabas noemde de marktwaardering bij zijn afscheid zelfs “absurd”. Sindsdien heeft SBM Offshore op de beurs een inhaalslag gemaakt. Over 2024 leverde een belegging in SBM – inclusief dividend – een rendement van 47 procent op. Waarom zit er volgens analisten nog meer in het vat?
SBM Offshore is wereldmarktleider op het gebied van drijvende productie- en opslagplatforms voor olie en gas. De maritiem dienstverlener ontwerpt, verkoopt en onderhoudt deze zogenoemde FPSO-systemen (Floating Production, Storage and Offloading). Deze platforms worden door klanten geleased en vaak na afloop van de termijn overgenomen. Maar SBM heeft ook een tak die de platforms direct aan klanten verkoopt.
Chabas kon zijn uitspraken over de waardering van SBM met cijfers onderbouwen. Veruit het grootste deel van FPSO-systemen die het bedrijf produceert worden voor tientallen jaren geleased door spelers als Shell en Exxon. Dit geeft het concern goed zicht op de kasstromen tot zelfs 2050. Door deze kasstromen terug te rekenen naar vandaag, kan een waarde worden geplakt op het bedrijf. Op basis van de meest recente cijfers (halfjaarcijfers 2024) en gebruikmakend van een discontovoet van 10 procent, heeft de lease-portefeuille een waarde van 23 euro per aandeel. Een bedrag dat ruim boven de huidige koers van circa 17,50 euro ligt. En daarbij is er nog geen rekening gehouden met de eventuele toevoeging van nieuwe opdrachten.
Dat klinkt allemaal zeer overzichtelijk. Toch hangt er boven de olie- en gasmarkt de laatste jaren de vraag in hoeverre de energietransitie de SBM-platforms overbodig zal maken. Bovendien beginnen steeds meer beleggers de fossiele sector te mijden. Dat zorgt voor permanente druk op de waardering.
Olietijdperk nog niet voorbij
De nieuwe bestuursvoorzitter, Øivind Tangen, lijkt zich niet niet zo druk om te maken. “Olie zal in de komende decennia onderdeel blijven van de energie-mix”, aldus Tangen in een recent interview met het VEB-magazine Effect.
Niet alleen de top van SBM spreekt van een onderwaardering. Volgens analist Mick Pickup van Barclays is er sprake van "significante verborgen waarde" bij het concern. Vooral het feit dat SBM recent twee tot dan toe geleasede platforms wist te verkopen aan ExxonMobil vond hij "positief". SBM kondigde namelijk aan dat het twee platforms die tot nu toe werden geleased heeft verkocht aan ExxonMobil. De deal ter waarde van 1,8 miljard dollar zorgt ervoor dat versneld geld wordt vrijgespeeld om schulden af te bouwen. Hierdoor is er extra ruimte voor uitkeringen aan aandeelhouders. Ook werd een contract in de wacht gesleept voor de bouw van een FPSO voor de kust van Suriname.
Topman Tangen gaf tijdens de update over het derde kwartaal aan dat SBM op basis van de kasstromen uit bestaande contracten de komende 5 jaar minimaal 1,4 miljard dollar kan uitkeren aan aandeelhouders (dividend en aandeleninkopen). Dat is meer dan 40 procent van de huidige beurswaarde. Pickup voorziet dat beleggers de komende jaren rendementen kunnen bijschrijven die dubbele cijfers kunnen bereiken.
3: CTP
Koersdoel: 20 euro, +35 procent
Sinds de beursgang in 2021 is vastgoedfonds CTP fors gegroeid. In 2020 had het bedrijf - dat voornamelijk in Midden-Europa actief is - voor 5,9 miljoen vierkante meter verhuuroppervlakte in bezit. Aan het einde van het derde kwartaal van 2024 stond de teller al op 12,6 miljoen vierkante meter.
Het concern bouwt productiehallen en distributiecentra en verhuurt deze vervolgens. Zo huurt koeriersbedrijf DHL vierkante meters in de logistieke centra die aan de rand van steden als het Hongaarse Boedapest en Modřice in Tsjechië zijn gevestigd. Ook autobouwer Renault, bierbrouwer Heineken en winkelketen Primark zijn klant van het vastgoedfonds.
De troefkaart van CTP is dat het over een enorme grondbank beschikt met kavels die het, soms al vele jaren geleden, tegen gunstige prijzen heeft aangekocht. Het is daarom in staat vastgoed bij te bouwen tegen een prijs die significant onder de marktwaarde ligt. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat CTP circa 600 euro moet uitgeven om één vierkante meter fabriekshal of distributiecentrum te ontwikkelen. Zodra de bouw gereed is en de locatie wordt verhuurd, kan het deze vierkante meter voor gemiddeld 950 euro in de boeken zetten.
Door deze opwaarderingstruc kan het vastgoedfonds groeien zonder een al te groot beroep te hoeven doen op vers kapitaal van aandeelhouders.
Verdere groei
De komende tijd zit er nog meer in het vat, zo denken de analisten die CTP volgen. CTP mikt op 1,2 miljard euro aan huurinkomsten in 2030. Voor het idee: vorig jaar werd 700 miljoen euro aan huurpenningen geïnd.
Het bedrijf gaat gestaag door met het uitbreiden van de vastgoedportefeuille, die een boekwaarde van 15 miljard euro heeft. Zo kocht CTP december vorig jaar voor 155 miljoen euro aan grond in het westen van Duitsland. Het concern wil nu 700 miljoen euro uittrekken om in dit gebied nieuwe centra te bouwen.
Zodra de gebouwen kunnen worden verhuurd, zou de investering volgens analist Thomas Rothaeusler van Deutsche Bank 10 tot 12 procent rendement moeten opleveren. Dat zijn rendementen waar Nederlandse fondsen die actief zijn in winkelvastgoed - denk aan Unibail, Wereldhave en Vastned – stikjaloers op zullen zijn.
Rothaeusler spreekt dan ook over “zeer rendabele investeringen”. Ook Eleanor Frew van het Britse Barclays is enthousiast. Een “robuuste vraag” vanuit huurders en een “beperkt aanbod (van logistiek vastgoed, red.) zal resulteren in huurgroei”, aldus Frew.
4: ASR
Koersdoel: 54,40 euro, +18 procent
Verzekeraars hebben de naam saai te zijn. Toch kunnen ze aantrekkelijke rendementen opleveren voor beleggers. Zo leverde een belegging in ASR de laatste vijf jaar bijna 90 procent op (inclusief dividend). Daarmee is de rek er nog niet uit. Dat valt althans op te maken uit het feit dat alle zeventien analisten die het Utrechtse bedrijf volgen, het aandeel op ‘koop’ hebben staan.
Volgens ceo Jos Baeten moeten beleggers vooral kijken naar de organische kapitaalgeneratie (organic capital creation, of OCC) om de prestaties van ASR te beoordelen. Die maatstaf komt het meest overeen met de vrije kasstroom van reguliere (niet-financiële) bedrijven. Een verzekeraar genereert op verschillende manieren kapitaal. Zo houdt het bedrijf een bedrag over als ontvangen premies van de levens- of schadeverzekeringen hoger uitvallen dan de uitgekeerde bedragen. Daarnaast genereert ASR kapitaal door rendementen te boeken op de beleggingen die zijn aangekocht met alle polis-inkomsten. Ook roomt de vermogensbeheertak van ASR provisies af op beleggingen die voor derden worden beheerd.
De laatste jaren genereerde ASR steeds meer kapitaal. Om precies te zijn groeide het cashbedrag dat binnenkwam van 500 miljoen euro in 2019 naar 938 miljoen euro in 2023. Dat bedrag moet verder stijgen naar 1,4 miljard euro in 2026, zo communiceerde ASR afgelopen jaar tijdens een beleggersdag.
De flinke sprong in het gegeneerde kapitaal wordt vooral veroorzaakt door de overname van Aegon Nederland. De samenvoeging moet ook in de komende jaren nog flinke kostenbesparingen opleveren. Daarnaast ziet ASR overnamekansen in de pensioenmarkt. Vooral veel kleinere spelers hebben onvoldoende schaal om alle kosten te dragen die onder andere samenhangen met de invoering van de nieuwe pensioenwet. Dit kunnen volgens ASR aantrekkelijke prooien zijn. Er is 8 miljard euro gereserveerd om op dit terrein overnames te doen.
Analist Nasib Ahmed van zakenbank UBS verhoogde zijn advies in november van ‘neutraal’ naar ‘koop’. Volgens Ahmed is de verzekeraar "relatief laag gewaardeerd" met een rendement uit dividend en aandeleninkoopprogramma’s van zo’n 10 procent op de huidige koers.
Vier populaire Nederlandse aandelen bij analisten
Naam |
Koop |
Houd |
Verkoop |
Gemiddeld oordeel |
Gemiddeld koersdoel |
Koerspotentieel |
SIF |
6 |
0 |
0 |
3,0 |
€ 19,3 |
57% |
SBM Offshore |
9 |
0 |
0 |
3,0 |
€ 23,8 |
36% |
CTP |
20 |
1 |
0 |
3,0 |
€ 20,0 |
35% |
ASR |
17 |
0 |
0 |
3,0 |
€ 54,4 |
18% |
Bron: Bloomberg. Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Betreft aandelen met een score van 3,0 met het grootste koerspotentieel, die door minimaal vijf analisten worden gevolgd. Peildatum: 8 januari 2025.
Analistenadviezen en koersdoelen in Effect |
In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste Amerikaanse en Europese bedrijven. Analisten geven voor aandelen in de regel het advies kopen, houden of verkopen. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een score berekend. Deze score loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen). De in dit artikel genoemde bedrijven worden door minimaal vijf analisten gevolgd en hebben met een score van afgerond 3,0 vrijwel alleen koopaanbevelingen. Behalve het advies (koop, houd, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel. Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden zou moeten staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen. De hier vermelde cijfers zijn een gemiddelde van de koersdoelen van de verschillende analisten die het aandeel volgen. |
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |